2.1 Digitalisaation mahdollisuudet

Tervetuloa keskustelemaan tämä viikon aiheesta eli digitalisaatiosta ja digitaloudesta!


Digitaalinen maailma vaatii toimiakseen laitteita, käyttöjärjestelmiä, internet yhteyden, sovelluksia sekä sisältöä. Digitalisaatio taas tuo mukanaan päivittäin mahdollisuuksia ja haasteita, joiden ymmärtäminen ja hyödyntäminen vie maailmaamme eteenpäin kovaa vauhtia. Esimerkiksi Suomen suunnitellaan olevan digitalouden edelläkävijä vuoteen 2030 mennessä. Tämä on suuri tavoite, joka voi parantaa yritysten toimintaa huomattavasti. Yksi suurimmista digitalisaation eteenpäinviemisen kulmakivistä on ollut korona pandemia, joka on pakottanut erilaiset yhtiöt digitalisoitumaan aiempaa hurjempaa vauhtia. Koen tämän niin hyvänä kuin huonona asiana, sillä digitalisoituva maailma tuo mukanaan paljon asioita, joista pystyimme vain haaveilemaan vuosikymmeniä sitten, kuten tekoäly, robotit ja pilvipalvelut. Ihmiset ovat mukavuudenhaluisia ja uudet digitalisaation kautta tulleet keksinnöt helpottavat elämää suunnattomasti.

Onko meistä kuitenkin tulossa passiivisia ja eristäytyneitä uusien mahdollisuuksien takia ja tulemmeko jopa elämään metaversumissa tulevaisuudessa? Metaversumissa voi olla virtuaalisessa maailmassa ihmisten kanssa,  jotka eivät ole fyysisesti samassa tilassa. Koen metaversumin hieman ahdistavana ajatuksena, sillä monet ihmiset varmasti uppoutuvat tähän tilaan ja unohtavat toidellisen ympäröivän maailman. Metaversumi tuo kuitenkin uusia ja upeita kokemuksia ja elämyksiä tullessaan, kuten matkustelua ja konsertteja ja se tuo ihmisiä yhteen myös vaikeina aikoina, jolloin ei ole mahdollista olla samassa tilassa fyysisesti.

Seuraavaksi paneudumme alustatalouteen ja myös sen tuomiin hyötyihin sekä haittoihin. Alustatalous yhdistää käyttäjät ja tarjoajat verkossa fyysisten paikkojen sijaan. Hyviä alustataloutta hyödyntäviä liiketoimintamalleja ovat esimerkiksi Uber, Facebook, LinkedIn ja Airbnb. Alustatalouden tuomat yritykset ovat yrityksiä, joita käytän omassa elämässäni paljon ja koen ne erittäin hyödyllisiksi ja järkeviksi yrityksiksi. Ne kuitenkin vievät muiden yritysten asiakaskuntaa ja haastavat yrityksiä ja niiden työntekijöitä. Esimerkiksi Airbnb tai Uber voivat tuoda myös vaaratilanteita, koska Airbnb-asunnot ovat ihmisten omia asuntoja eivätkä hotelleja ja Uberit ovat myös ihmisten omia autoja eivätkä virallisia taxeja. Itse koen kuitenkin nämä yritykset luotettaviksi ja hyödynnän alustatalouden yrityksiä mielelläni. Digitalisaatiolla ja digitaloudella niin kuin kaikella on varjopuolensa, mutta hyviä puolia löytyy paljon niin kuin mainitsin.


 Kiitos, kun luitte postaukseni. Ensi viikkoon!

https://www.alustatalous.fi/alustatalous.html

Digitalisaatio: Murroksen koko kuva. Jaakko Lindgren, Roope Mokka, Aleksi Neuvonen, Antti Toponen. https://books.google.fi/books?hl=fi&lr=&id=xVSRDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=digitalisaatio+&ots=d5EPtkXlu4&sig=Jq6QAGKC-AuahTSOkkQB4SkvKRo&redir_esc=y#v=onepage&q=digitalisaatio&f=false

 

 



Kommentit

  1. Hei Sara :) Hyvä kirjoitus, jossa otettu huomioon digitalisaation molemmat puolet. Teksti etenee myös loogisesti ja sitä on helppo lukea. Alustataloudessakin tuotu tärkeät seikat esille ja olen samaa mieltä kanssasi, ja pidän mainittuja liiketoimintamalleja melko turvallisina.

    VastaaPoista
  2. Moikka Sara! Todella hyvin selitetty digitalisaatiosta sekä olet kertonut hyvin omat ajatukset siitä. Olen samaa mieltä kanssasi Metaversumista, onhan se aika ahdistava ajatus. Olet käyttänyt kivasti kuvia, tämä oli hyvä teksti kokonaisuudessaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3.1 Tekoäly ja sen ihmeet

Pilvet ja jalanjäljet

Digimarkkinointi