3.1 Tekoäly ja sen ihmeet

Hei ja tervetuloa uuden postauksen pariin! Tämän viikon aiheena on tekoäly, automatisointi sekä ohjelmistorobotiikka ja tutkimme tekoälyn hyötyjä ja haittoja.


Tekoäly on kiehtova aihe, josta olen itsekin innoissani oppimassa lisää. Tekoäly jakautuu kolmeen luokkaan, joista osa on tulossa toteutumaan vasta tulevaisuudessa. Ensimmäinen luokka on kapea tekoäly, joka tarkoittaa tällä hetkellä olemassa olevia sovelluksia, kuten Siri ja Google Translate. Nämä kapean tekoälyn sovellukset ovat meille tuttuja turvallisia ja olemme tottuneet niiden olemassaoloon niin, että nämä sovellukset kulkevat osana arkipäiviämmen täysin huomaamattamme. Tekoälyn jo tuomat hyödyt ovat uskomattomia, mutta välillä olisi mukava palata ajassa taaksepäin, kun minkäänlaista teknologiaa ei ollut olemassa. Seuraavana luokkana on yleinen tekoäly, joka ei ole vielä edes kehittynyt. Tällaista tekoälyä voi löytää esimerkiksi elokuvista, jotka sijoittuvat ajassa eteenpäin. Tällainen tekoäly on luultavasti mahdollista tulevaisuudessa enkä tiedä, mitä mieltä olen tästä asiasta, sillä monilla on varmasti ristiriitaiset ajatukset tekoälyn kehittymisestä. Kolmas ja viimeinen luokka on superäly, joka on ihmistä älykkäämpi ja tähän voi törmätä vain elokuvissa tai jopa omassa mielikuvituksessasi. Tämä on asia, joka pelottaa, sillä jos kirjoitat Googlen hakukenttään ''supertekoäly'' tulee vastaan artikkeleita, joissa väitetään supertekoälyn vaarantavan koko ihmiskunnan jopa nopeammin kuin ilmastonmuutos. Oletko miettinyt mitä mieltä juuri sinä olet tekoälystä ja sen eri luokkien kehittymisestä?

Onko tekoälystä siis hyötyä? Tekoäly mahdollistaa kuitenkin tulevaisuudessa paljon vaikka se saattaakin vaikuttaa monimutkaiselta ja pelottavalta, Esimerkiksi touchless shopit voivat tuoda uusia kokemuksia ja elämyksiä ostosreissuihin. Touchless shopit eivät sisällä henkilökuntaa ja kaiken voi hoitaa erilaisten laitteiden tai jopa oman puhelimen kautta. Odotan innolla tällaisten uusien asioiden tuloa ja esimerkiksi vaateostosreissujen helpottumista. Myös käyttämäsi chatbotit ovat tekoälyä, mutta helpottavat apua tarvittaessa ja kynnys jutella chatbotille on erittäin pieni verrattuna yhtiöihin soittamiseen. Avun saa myös heti ilman pitkiä jonotusaikoja. Botit voivat kuitenkin pitää sisällää ohjelmointivirheitä tai ne eivät ymmärrä kokonaisuutta, johon yrität pyytää apua. Tekoäly vaatii siis paljon kehitystä tulevaisuudessa, jotta siitä saadan kaikki hytöty irti, mutta alku on lupaava ja toivon, että tekoälyä osataan hyödyntää tulveisuudessa oikein, jotta vältytään mahdollisilta katastrofeilta.

Kiitos ja ensi viikkoon!

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vaarallisempaa-kuin-ilmastonmuutos-tai-ydinpommit-tulevaisuudessa-syntyva-supertekoaly-vie-ihmiskunnan-tuntemattomaan/a90eeecf-25cd-3ce2-9d31-d3d6ba4b095a

Kommentit

  1. Hyvin kirjoitettu blogi.

    Jostain syystä asetuksesi on niin, että tekstiasetukset ovat bold ja italics. Mielestäni tyylinä tämä italics on tarkoitettu huomiotyylinä, eli jos koko teksti on tätä, niin on ehkä hieman raskas lukea.

    Kuvassa tulisi olla lähdeviite ja jos käytät listausta lähteistä (voi olla myös upotettuna tekstiin), niin lähde tulisi merkitä näin:
    Lehti, A-E. (2018). Vaarallisempaa kuin ilmastonmuutos tai ydinpommit? Tulevaisuudessa syntyvä supertekoäly vie ihmiskunnan tuntemattomaan. Kauppalehti. Luettavissa: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vaarallisempaa-kuin-ilmastonmuutos-tai-ydinpommit-tulevaisuudessa-syntyva-supertekoaly-vie-ihmiskunnan-tuntemattomaan/a90eeecf-25cd-3ce2-9d31-d3d6ba4b095a Luettu: pvm

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvet ja jalanjäljet

Digimarkkinointi